24 Haziran 2014 Salı

Renkli Bezeler

Kızımın doğumgünü için hazırlıklarımız başladı sayılır, şimdi hiç yapmadığım pastacıkları tatlıları provalıyorum:) Beze de provalarda yerini aldı, çok da güzel oldu:) Aslında yıllardır gıda boyasına yapay maddelere direniyorum, ama senede bir kerecik şeker hamurları ve gıda boyalarıyla masamıza renk versek nolcak değil mi;)


Beze tarifleri anlatımda çok çok kolay, kimisi ilk etapta ocakta pişiriyor karıştırarak, kimisi çiğden çırpıyor, babam eski fırıncılardan ya, o çiğden çırparak yapardı biz küçükken. 4. denemede istediğim kıvamı tutturdugum için ben baba yönteminde karar kıldım. ilk denememde çok az yumurta sarısı kaçmıştı beyazlara, ama kürdan ucu kadar bile etmez, dokundu sadece, mikserden artık dumanlar cıkmaya basladı, benmari usulüyle karıştırırken, kesinlikle kıvama gelmedi, muffin kalıplarında pişirdim, içi sakız gibi kaldı, dışı güzeldi, ama köpürmediği için 3 yumurtadan 7 muffin kalıplı bezemiz oldu:)))



2. denememde blenderın kendi çırpma kabında denedim, cam değildi yani, güzel oldu, köpürdü, ama piştikten sonraki gün sakızlaştı.

3. denememde sıçramasın diye cam bir kavanozda çırpmaya başladım, daldığım bir anda her yere sıçradı diye, etrafı silmeye koyuldum, 5 dakika sonra geri döndüğümde köpüklerim sönmüştü, ne kadar tekrar çırpsam da eski kıvamı yakalayamadım.

Ha amma uzatmış demeyin lütfen, deneyimlerim şunlar ki;
*kesinlikle yumurta sarısı değmesin beyazlara,
*cam kap forever;)
*çırpma işlemi bittikten sonra şekil vermede çok çok hızlı olun, sıkma torbasını, yağlı kagıt serilmiş tepsiyi önceden hazır edin.
*şekeri en az 3 seferde ekleyin, her eklemenizde köpüğü parmagınızla kontrol edin, şeker granülleri elinize geliyorsa çırpmaya devam.

Malzemeler:
3 yumurta beyazı (oda sıcaklığında)
1 su bardağı şeker
1 fiske tuz
Dilediğiniz renkte gıda boyası, kakao, (kürdanın ucu kadar)
2-3 damla limon suyu


Hazırlanışı:
FIRININIZI 100-110 DERECEYE AYARLAYARAK HAZIRLAMAYA BAŞLAYIN!!!
Yumurta beyazlarını cam bir kaseye alalım, Yumurta aklarının içine bir fiske tuzu da atıp mikserle çırpmaya başlıyoruz, karışım köpürmeye başladıktan sonra şekeri 3-4 seferde ekleyerek sürekli çırpıyoruz, yani 1 su bardağı şekerin önce çeyreğini, onu çırpıp diger çeyreğini şeklinde, en son da bezeler beyaz kalsın diye limon damlalarını ekliyoruz, renklendirmeyi bu aşamada yapabilirsiniz...10-15 dakika sonunda tüm şekeri eklemiş olun, ama bir 10 dakika kadar da bu şekilde çırpmaya devam ediyoruz. Bezelerin fırına gitmelik oldugunu anlama kıstasımız çırpma telinden karışımın dökülmemesi. ama yukarda belirttiğim gibi şeker hala çıtır çıtır geliyorsa çırpmaya devam edin.


Krem şanti torbasına karışımı koyup yağlı kagıt serilmiş fırın tepsinini 100 derecede önceden ısıtılmış fırında 1 saat kadar pişirin, kesinlikle kızarmayacak bezeler, 1 saatin sonunda üzerlerini kontrol edin, sertleşmiş ise bir tane fırın dısına cıkarın, tamamen soguyunca kırarak kontrol edin pişip pişmediğini, pişme süresi bezelerin büyüklüğüne göre 1,5 saati de bulabilir, sürekli kontrol edeceksiniz, pişti dediğinizdefırının kapagını aralayarak bezelerin sogumasını bekleyin. Servis yapın. Afiyet olsun:)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder