28 Nisan 2014 Pazartesi

Mercimekli Bükme

 


Afyonluların yeme de yanında yat böreği, ilk kez denediğimden bir sürü blog araştırdım, ancak sonra annemin tariflemesiyle yapmaya karar verdim, sonuç süperdi, tabi yufkayı annem kadar muntazam açamadıgım için ondan yardım aldım:)

Malzemeler:
Hamuru için;
1/2 su bardağı ılık süt
1/2 su bardağı ılık su
1 çorba kaşığı sirke
1 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar un
(iç malzemesinde hahşaşı seyreltirken oldukça fazla sıvı yağı kullandıgımdan hamura yağ eklemedim ama dilerseniz 1 çay bardağı kadar ilave edebilirsiniz.)

İç Malzeme;
1 su bardağı yeşil mercimek
1 baş kuru soğan
1 çorba kaşığı tereyağı
1 su bardağı haşhaş ezmesi
Haşhaş ezmesini seyreltmek için sıvı yağ (zeytinyağı her daim)

Hazırlanışı: Mercimeği bir tencereye alıp üzerini aşacak kadar su koyun ve iyice yumuşayıp ezilene kadar haşlayın, suyunu zaman zaman kontrol edin, azaldı ve suyu kalmadıysa üzerine sıcak su ilave edin. Bu arada soğanı doğrayıp tereyağında pembeleşene kadar kavurun, haşlanan mercimeklerini de soğanlara ekleyip birlikte çok kısa kavurun ve soğumaya bırakın.

Hamur malzemelerini azar azar un ekleyerek yoğurun, çok sert olmayan bir hamur olsun, bu hamuru 4 bezeye ayırıp 10 dakika kadar üzerine bez örterek dinlendirin.

Bu süre sonunda her bir bezeyi hazır yufka büyüklüğünde oklavayla açın ve üzerine sıvı yağ ile seyrelttiğiniz haşhaşlı karışım ile kaplayın. 

2. yufkayı da aynı şekilde açıp haşhaşladığınız ilk yufkanın üzerine serin ve yine haşhaşla kaplayın, 4 yufkaya da aynı muameleyi uygulayın:)

4 kat, araları haşhaşlanmış yufkamızı 8' er cmlik kareler kesin. Her bir kareye mercimekli harçtan koyup geniş rulo halinde sarın ve kapanma kısmı alta gelecek şekilde tepsiye dizin. Üzerine yogurt sürerek önceden ısıtılmış 230 derece fırında kızarana kadar pişirin.

Soğuyunca servis yapın, sıcakken ağızda dağılmıyor ve içini çekmemiş oldugu için çok da lezzetli gelmiyor. Benden söylemesi:) Afiyet olsun:)


 

 







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder