3 Haziran 2013 Pazartesi

Ev Yapımı Buzlu Yeşil Çay

İce teayi seviyorum, ha acık söylemeliyim ki kolanın en lezzetli içecek oldugunu düşünenlerdenim ama elbette ki tüketmemeye çalışıyorum. Yaz sıcaklarında zaten bol bol karpuz yiyoruz, suyu cok tüketmedigim için de benim gibi olanlara bu tarif birebir. İnternetten 10larca tarif bulunabiliyor ve birçogu demlenmiş çayla yapılıyor. Bu tariflerde çayın beklemiş acı tadı mutlaka oluyor. Ama benim tarifimde ne çayın acılıgını hissediyorsunuz ne de şerbet gibi açık çay içtim hissine kapılıyorsunuz. Püf noktamız ise sıcak suyu çayla demledikten sonra aniden buzlu su boca ederek demlemeyi durdurmak ve acılaşmasını engellemek. Buyrun tarifim;)

Malzemeler:
1 litre su
1 litre buzlu su
1 limon ve kabugu
1 corba kasıgı yeşil çay
Dilediginiz kadar şeker/bal
5-6 yaprak kıyılmış taze nane

Hazırlanışı:
1 limonun suyunu sıktıktan sonra kabuğunu ince ince bıçakla kıyın (rendelediğimde o limon kabuğundaki aroma tam olarak geçmedi suya) ve 1 litre su ile bir tencerede kıyılmış kabukları kaynatmaya başlayın, taze nane yapraklarını su kaynadıktan sonra ekleyin tencereye. arada bu suyun tadına bakın, limon kabuklarının tadı artık belirginleşti ise altını kapatın ve 1 çorba kaşığı yeşil çayı bu suya ekleyin, tencerenin kapağını kapatıp 7 dakika (bu süre 6-7 dakika yazıyordu yazımı düzenlemeden önce, ama 7 dakika tam kıvamı, kesinlikle ne daha az ne daha çok) demlemeye bırakın. Bu sürenin sonunda tencereye buzlu suyu hızla aktarın (yarım litrelik bir şişeyi suyla doldurarak, daha limon kabuklarını pişirmeden önce buzluğa koymuştum, diğer yarım litrelik şişe ise buzdolabında idi, karışıma buz atarsak buz anında erimediği için demlemeyi durdurmuyor, mutlaka ve mutlaka buz gibi (!) su olması gerekli) 1 limonun suyunu da ekleyerek şeker miktarını da ayarlayın, tatlandırmak için bal da kullanabilirsiniz ve sürahimize çayımızı süzerek aktarın (sürahinizin agzı geniş değilse baska bir tencereye veya salata kasesine süzüp ordan sürahinize alabilirsiniz). Buzlu yeşil çayımız hazırdır.

İyi serinlemeler:)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder